Seværdigheder

Nogle når aldrig ud af Monopoli, fordi der bare er hyggeligt at trisse rundt, spise på de dejlige restauranter, købe ind i de mange hyggelige butikker, gå forbi havnen og bare sidde på caféerne og kigge på livet, der går forbi, tage på stranden eller sidde på tagterrassen og læse etc. Hvis man får taget sig sammen, er der dog MASSER af ting at se på – både tæt på og længere væk.

Kører man 8-10 kilometer sydpå, er der store sandstrande med klitter og marehalm, nogle er gratis, de fleste er betalingsstrande. Hernede sydpå ligger der også nogle resorts, hvor italienske børnefamilier holder ferie.

Vil man være kulturel og/eller se nogle andre byer, kan man prøve nogle af følgende:

Egnazia: Fine arkæologiske udgravninger af den tidligere by Egnazia fra langt før Kristus. Der er også et dejligt museum, der viser de udgravede genstande, al tekst desværre kun på italiensk, men smukt og illustrativt lavet.  http://www.egnaziaonline.it/index_file/Page413.htm . Minder om Pompeij, blot mindre. Ligger 7-8 km syd for Monopoli, man kan sagtens cykle derned langs kysten. Antonella fra den lille turistbutik i Via Porto 8 i Monopoli viser gerne rundt dernede. Hun er kunsthistoriker og ved, hvad hun taler om.

 Alberobello: (det smukke træ): Den ene af de 2 Trulli-byer. Trullierne er ca. 500 år gamle, og man ved ikke med sikkerhed hvorfor de ser ud, som de gør. Når man nærmer sig byen, ligger der flere og flere trullier i landskabet, og når man når helt ind til centrum ser man den gamle trulli-by, der er ret utrolig. Den ene halvdel – den nær kirken – er meget turistet, men på den anden side af en stor vej, er der et mere stille trulli-kvarter, hvor man kan gå rundt og kigge i fred, og hvor der ingen turistbutikker er. Alberobello er et must, da det er så specielt og ikke findes andre steder i verden (nogle siger dog, at lignende huse findes i Provence..)

Martina Franca: En smuk barok-by med smukke huse og et hyggeligt centrum, dejlig bare at gå rundt i, evt. efter man har været i Alberobello. 

Locorotondo (det runde sted): Den anden trulli-by i området. Byen er meget smuk, er cirkulær og har en udsigtsplads med en forrygende udsigt over landskabet og trullier. Udnævnt som en af de “Borghi più belli d’Italia”, smukkeste landsbyer i Italien

Ostuni, kaldet den hvide by. Ligger på et højdedrag og med en storslået udsigt over landskabet. Meget smuk og ret turistet. OBS: stationen ligger nede ved kysten, ca. 3 km fra centrum.

Lecce: Godt 1 time med tog sydpå fra Monopoli. En virkelig smuk barok-by, også kaldet Sydens Firenze. Der er ruiner af stort romersk amfiteater midt i byen og masser af de smukkeste gamle bygninger. Lecce er hovedstaden i Sydapulien og en levende universitetsby. God idé at tage tidligt afsted, da der jo er siesta fra ca 13.30 og et par timer frem.

Bari: ½ time med tog fra Monopoli. En stor by med masser af forretninger, en lang gågade og et centro storico i stil med Monopolis (men ikke så hyggeligt). Rigtig stor havn med færger til Grækenland, Montenegro og Kroatien.

Brindisi (på latin Brundisium): Her ender Via Appia, og markeret med 2 søjler, hvoraf den ene dog er foræret til Lecce som tak for hjælp i en krig . Fin havneby, mindre end Bari. Hyggelig havnepromenade med restauranter.

Matera: Smuk, smuk by, der ligger på en bjergskråning. Her siges nogle af de ældste beboelser i verden at ligge, nemlig nogle huler gravet ind i bjergskråningen. Man kan se i hvert fald én af dem, og de var beboet indtil starten af 1950’erne. Byen er på UNESCOs verdensarvsliste pga. sin unikke historiske arv. Læs mere her.

Castel del Monte: Et jagtslot, som den tyske kejser, Frederick den 2. byggede i 1250. Fuldstændig anden stil end alt andet i området. Slottet ligger på et højdedrag midt på store marker, og man kan se milevidt derfra. Man skal parkere på en stor parkeringsplads et par kilometer derfra og så køre med bus hen til stedet. Gallipoli: Fin, sød by med det gamle centrum beliggende på en halvø ude i vandet. Fine strande rundt om.

Fotos af seværdigheder og omgivelser